Net als Bitcoin (BTC), is Bitcoin Cash een decentraal systeem om onderling betalingen te kunnen verrichten zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. De cryptocurrency Bitcoin Cash, vaak afgekort tot BCC, is in feite een afsplitsing van Bitcoin: tot en met blockchain blok 478558 waren de twee cryptomunten identiek. Iedereen die voor de afsplitsing eigenaar was van BTC, kreeg automatisch ook een evenredige hoeveelheid Bitcoin Cash (BCH).

De voornaamste reden voor het splitsen van de Bitcoin blockchain, was onenigheid onder verschillende Bitcoin miners / mining pools over hoe de schaalbaarheid van Bitcoin kon worden vergroot.

Het Bitcoin netwerk is sinds de lancering ervan in 2009 enorm in populariteit toegenomen, waardoor alle Bitcoin transacties op een gegeven moment niet meer snel in de blockchain konden worden opgenomen. De reden hiervan was dat een blok een formaat had van 1 MB (1.000.000 bytes).

Het formaat van een gemiddelde transactie op de blockchain is ongeveer 500 bytes, waardoor er “slechts” 2000 transacties in een blok konden worden opgenomen. Met een gemiddelde blokgeneratie tijd van 10 minuten, betekent dit dat er dus 2000 transacties per 10 minuten konden worden geverifieerd.

Bron: https://bitvavo.com/nl/blog/wat-is-bitcoin-cash