De voordelen van het gebruik van een kattenluik

Je kunt een kattenluik wel beschouwen als een soort van reservesleutel. Ben jij als baas zelf de gehele dag of zelfs langere tijd weg, dan kan de kat in elk geval naar believen in en uitlopen. En dat is prettig voor zowel kat en mens.

Er zijn erg veel verschillende kattenluiken beschikbaar

Duidelijk is dat er verschillende soorten kattenluiken beschikbaar zijn. Het aanbod is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Je hebt de klassieke kattenluiken in de vorm van een luik in de deur, je hebt ze echter ook die werken met een magneet, luiken die werken met een infrarood sleutel en je hebt tegenwoordig zelfs kattenluiken met een chipcode. Ook zijn er uiteraard verschillende grootte kattenluiken beschikbaar. En zo kun je altijd precies dat kattenluik kiezen dat het beste bij jouw situatie past. 

Ongestoord in- en uitlopen

Hét grote voordeel van een kattenluik is al gemeld; je kat kan ongehinderd je huis in- en uitlopen.  Je hoeft dus geen oppas voor de kat te regelen al dien je als je langer weg bent natuurlijk wel te zorgen voor voldoende eten. Kies je voor een geavanceerd kattenluik met een magneet, infrarood of zelfs een chip functie, dan kunnen geen andere katten het territorium van jouw eigen kat binnendringen. Kies je echter voor een magneet of een infrarood sleutel, dan dient jouw kat wel altijd een speciale halsband te dragen. Mees katvriendelijk is toch wel een kattenluik met een chip.

Slim kattenluik is de beste oplossing

Je zou kunnen stellen dat er ook nadelen kleven aan het gebruik van een kattenluik. Zo dient er wel altijd een gat in de deur of de muur aangebracht te worden. Heb je een huurhuis dan is het niet zomaar toegestaan om zomaar ergens een gat in te maken. Informeer dus eerst wat de mogelijkheden precies zijn.  Een ander nadeel zou kunnen zijn dat ook andere katten jouw huis binnenlopen. De eigen kat kan dit als bijzonder stressvol ervaren en kan zichzelf minder veilig voelen in het eigen huis. Daarom ook is het kiezen van een zogenaamd slim kattenluik de beste oplossing. Deze oplossing is er voor jouw eigen kat en daar is het natuurlijk ook allemaal om te doen. 

Er is wel een gewenningsperiode

Besef wel dat elke kat altijd eerst zal moeten wennen aan de aanwezigheid van een kattenluik. Katten vinden het eerst wat eng en hebben een gewenningsperiode nodig voor zo het kattenluik optimaal gebruiken. Iets om dus rekening mee te houden.