Een duurzaam interieur – ga ervoor!

woning

We zijn aan het verduurzamen en dat betekent dat alle kleine beetjes helpen. Een meubelstuk of woonaccessoire binnen een aantal maanden of jaren versleten? Dat kan tegenwoordig echt niet meer! Wil jij ook een duurzaam interieur, maar weet je niet welke meubels duurzaam zijn of waar je moet beginnen. In dit artikel vertel ik meer over duurzame meubelen, waarom men kiest voor duurzame meubelen en tot slot geef ik een aantal voorbeelden van duurzame meubelen.

 

Waarom duurzame meubelen?

 

We leven steeds duurzamer of we willen zoveel mogelijk rekening houden met het milieu. Illegaal gekapt hout voor je meubelen is dan niet wenselijk. We willen de aarde en vegetatie behouden, zodat andere generaties er ook nog plezier van hebben. Veel meubels worden al afgedankt, maar zijn eigenlijk nog niet echt versleten. Met een opknapbeurt en een likje verf staat het meubelstuk weer prachtig in een interieur. Helaas, past het niet altijd in het gewenst interieur. Daarom kan men ook op zoek naar artikelen die naadloos aansluiten bij het huidige interieur. Je houdt van landelijk, dan volstaan tweedehands teakhouten meubelen ook goed in jouw woonkamer. 

 

En wanneer je dan toch kiest om nieuwe meubelen aan te schaffen, kies dan voor een zo duurzaam mogelijk alternatief. Het hoeft niet altijd van plastic te zijn. Bamboe is ook een leuk alternatief.

 

teakhouten meubelen

Wat zijn duurzame meubelen?

 

Duurzaam is een containerbegrip. Het kan werkelijk alles betekenen. In de meubelbranche doelen ze vaak op het soort materiaal, de oorsprong van het materiaal en de levensduur van het materiaal. Een plastic kuipstoel is gemaakt van plastic, maar gaat in principe wel lang mee. Of een plastic stoel uiteindelijk 50-100 jaar bestaat, is dan wel weer te betwijfelen. Hout daarentegen is een natuurproduct. Wanneer dit duurzaam wordt geoogst, is het al snel een duurzame keuze. Het gaat lang mee en de boom wordt herplant voor een nieuwe boom.

 

Een meubel is duurzaam wanneer het zeker 10 jaar meegaat. Een meubelstuk wat wordt weggegooid na 1 of 2 jaar is niet duurzaam te noemen. Ook al is het vervaardigd uit duurzaam geoogst hout.

Duurzame meubelen in je interieur

 

Gooi je meubelen niet weg, maar breng er nieuw leven in door bijvoorbeeld een likje verf. Past een meubelstuk niet meer in jouw interieur? Dan is er altijd wel iemand anders die het kan gebruiken. Zo krijgt het meubelstuk een tweede leven.

 

Wil je duurzame meubelen of accessoires toevoegen aan je huidige interieur? Speur dan ook eens op Facebook marketplace of Marktplaats. Keuze uit miljoenen artikelen, altijd wel iets leuks voor jouw interieur!

 

Overweeg je om nieuwe meubelen aan te schaffen? Kies dan uit natuurlijke producten met een lange levensduur of houtsoorten die niet bedreigd worden. Bij De Loods vind je bijvoorbeeld veel hardhouten meubelen met een lange levensduur.