Het aanschaffen van houten balken

Houten balken

Soms gebeurt het je ineens: je zit op je werk of op de bank en ineens heb je een ontzettend goed idee over een constructie die jij wilt gaan bouwen. Hoe de constructie er in jouw hoofd ook uit ziet, één van de eerste stappen van het bouwen is het aanschaffen van materialen. Voor vrijwel alles dat je zou kunnen bouwen is vaak hout benodigd, met name houten balken. Maar hoe weet je dat je de juiste balken hebt en dat het de juiste kwaliteit is?

Houten balken

Welke balken zal ik kopen?

De meeste houten balken zijn er in heel veel formaten. Probeer daarom eerst op te meten welke lengte en breedte je ongeveer nodig hebt. Ben je er niet helemaal zeker van? Dan is het aan te raden om een balk te bestellen die net wat groter is dan jouw afmetingen. Wanneer hij namelijk arriveert en hij inderdaad te groot is, kun je altijd nog een stuk afzagen. De standaardmaten van houten balken zitten meestal ergens tussen de 270 en 540 cm.

De kwaliteit van het hout

Welke kwaliteit je nodig hebt voor jouw constructie hangt er voornamelijk vanaf wat de constructie is en wat het hout zal moeten dragen. Wanneer dit iets kleins is met weinig draagoppervlakte, is het niet heel belangrijk om op de kwaliteit te letten. Als je daarentegen met een grotere constructie aan de slag gaat, wordt het belang van kwaliteit zeer vergroot. Dit kan namelijk het verschil maken tussen een stevige constructie of niet. Kijk hiervoor altijd bij een specialist, deze kan jou het beste adviseren.