Zoek een erkend schoorsteenveger

Een schoorsteenveger zorgt ervoor dat de schoorsteen goed schoon wordt en veilig is in het gebruik als je regelmatig stookt. Een schoorsteen dient periodiek schoongemaakt te worden. Dit is bij wet verplicht maar ook voor de verzekering dien je aan te kunnen tonen dat de schoorsteen op tijd geveegd is.

Attest na het vegen

Een erkend schoorsteenveger laat nadat de schoorsteen geveegd is een attest achter waarop staat dat de werkzaamheden aan je schoorsteen gedaan zijn. Hiermee kun je de verzekeringsmaatschappij laten zien dat je veilig kunt stoken en zullen zij je verzekering in orde brengen.

Redenen om te vegen

Een schoorsteen dient om meerdere redenen regelmatig geveegd te worden. Aan de kanten van de schoorsteen kan zich aanslag vastzetten. Dit kan bijvoorbeeld roet of teer zijn, afhankelijk van wat je stookt. Als deze aanslag te erg wordt loop je kans dat deze terugkomt de woning in. Dit geeft niet alleen een heleboel viezigheid in huis (roet kun je heel moeilijk zelf verwijderen en trekt overal in) maar kan ook een gevaar voor je gezondheid vormen.

Voorkomen van verstoppingen

Daarnaast zitten schoorstenen nog wel eens verstopt met het een en ander. Als het hard waait loop je kans dat er bladeren of takken in waaien maar ook vogels hebben een voorkeur voor het bouwen van hun nest in een schoorsteenpijp. Als de schoorsteen dicht komt te zitten loop je kans dat de rook en het roet terug de woning in komen en of dat er brand ontstaat.

Zorg voor de juiste accessoires

Om dit soort gevaarlijke situaties te voorkomen laat je de schoorsteen het beste regelmatig vegen. Je kunt dit zelf doen maar dan krijg je geen attest en een gespecialiseerd bedrijf heeft er alle middelen voor die nodig zijn. Als je een nieuwe woning betrekt en wilt gaan stoken met een kachel of haard laat dan altijd eerst de schoorsteen vegen. Dit voorkomt veel problemen en er kan ook meteen gekeken worden of de schoorsteen verder helemaal in orde en niet aan slijtage onderhevig is. De schoorsteen kan gerenoveerd worden indien nodig maar er kunnen ook bepaalde accessoires geplaatst worden zoals een rooster zodat vogels geen nesten meer kunnen bouwen in de schoorsteen of een roetschuif of trekregelaar waarmee je regelt dat het roet en de rook aan de juiste kant de schoorsteen verlaten en dus gewoon naar buiten gaan.